Nederlandse vertegenwoordigingen, Japan

Reisadvies Japan

Laatst gewijzigd op 25-11-2016 | Nog steeds geldig op 28-03-2017

Op 22 november 2016 werd de prefectuur Fukushima getroffen door een aardbeving. Met een tsunami van beperkte omvang. Volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten.

Kaart bij reisadvies Japan

Download de kaart (PDF, 792 kB)

Naar boven

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tokio, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In heel Japan geldt een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Soms kunnen zich daarbij ernstige beschadigingen voordoen aan gebouwen en infrastructuur. Ook zijn er, zoals in Fukushima in 2011 en Kumamoto in 2016, gewonden en dodelijke slachtoffers.

Bent u in een getroffen gebied? Volg dan de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Er zijn in Japan ook Apps beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Japan. De grootste dreigingen zijn natuurrampen.

De aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 hebben in de kustgebieden van de prefecturen (provincies) Iwate, Miyagi en Fukushima, grote schade veroorzaakt. In de getroffen gebieden werken mensen aan de heropbouw. Wilt u naar deze regio reizen? Informeer u dan vooraf goed over de situatie.

Op 14 en 16 april 2016 vonden op het eiland Kyushu aardbevingen plaats. Het gebied in de prefectuur Kumamoto werd het meest getroffen.  Doorgaande wegen spoorwegverbinding en enige wegen zijn inmiddels weer hersteld. Blijf alert.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 119 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Japan

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Tokio.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Rampgebied rond Fukushima

U kunt niet reizen in het gebied dat de Japanse overheid heeft afgesloten naar aanleiding van de kernramp in 2011. Bekijk welke gebieden dit zijn op de website van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie.

Naar boven

Criminaliteit

In de populaire uitgaanscentra in Japan (Roppongi en Shinjuku in Tokio, Namba in Osaka) is bekend dat buitenlanders soms worden gedrogeerd (drink spiking) en dan worden beroofd.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Natuurgeweld

In Japan kunnen van mei tot en met november tropische stormen (tyfoons) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen, zeebevingen en tsunami’s

In heel Japan geldt een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Bij een grote aardbeving houden naschokken soms nog een jaar of langer aan. Dit was bijvoorbeeld het geval met de aardbeving van 11 maart 2011. Op de website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u moet doen bij een aardbeving.

Actieve vulkanen

Er zijn een aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Japan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Het is niet nodig u vooraf te laten vaccineren voor een reis naar Japan. De zomers zijn erg heet en vochtig. Zorg ervoor dat u voldoende beschermd bent tegen zonnebrand, oververhitting en uitdroging.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven