Nederlandse vertegenwoordigingen, Japan

Veelgestelde vragen

Paspoorten

Hoe lang duurt het om een nieuw Nederlands paspoort te krijgen?
Uiterlijk 4 weken, maar gemiddeld ongeveer 3 weken.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
U kunt hier klikken voor de paspoortvereisten.

Waar kan ik een Nederlandse pasfoto laten maken?

Fotowinkel Photo Studio Katsuyama heeft ervaring met het maken van Nederlandse pasfoto’s en ligt dicht bij de ambassade. U kunt Photo Studio Katsuyama vinden door in het metrostation Kamiyacho van de Hibiya Line uitgang 4a te nemen, linksaf te slaan en 400 meter rechtdoor te lopen. De fotowinkel bevindt zich direct links van de overloopbrug.

Contactgegevens:
Photo Studio Katsuyama
Adres: 3-4-10 Toranomon, Minato-ku, Tokio
Tel.: 03-3434-2353 
Openingstijden: werkdagen tussen 10:00 en 18:00
Benodigde tijd: ca. 10 minuten
Kosten: 3000 Yen (in geval van kind dat nog niet zelfstandig kan zitten: 4000 yen) (exclusief belasting)

Maak een afspraak

In Japan kunt u alleen bij de Nederlandse Ambassade in Tokio een paspoort aanvragen. Omdat identificatie onderdeel is van het paspoort aanvraagproces dient iedere aanvrager in persoon te verschijnen. Dit geldt ook voor minderjarige kinderen. Een afspraak is vereist voor alle kantoren. U kunt online een afspraak maken.

Ik woon ver van de Ambassade. Kan ik mijn paspoort per post aanvragen?
Alle aanvragers, en ook zij die ver weg wonen, worden gevraagd hun paspoortaanvraag in persoon in te dienen. In Japan kan dit alleen bij de Nederlandse Ambassade in Tokio.

Moet ik een nieuw paspoort aanvragen voordat het oude verloopt?
Nee, dit is niet verplicht. U kunt dus ook enkele maanden wachten indien u bijvoorbeeld op afstand van Tokio woont en niet direct kans ziet om de reis af te leggen. Tussentijds kunt u zich legitimeren met uw Japanse alien registration card. Houdt er echter rekening mee dat -indien u geen geldig paspoort van een tweede nationaliteit bezit- u zonder geldig paspoort geen buitenlandse reis kunt maken.

Bent u -bijvoorbeeld omdat u naast de Nederlandse nationaliteit ook een tweede nationaliteit bezit- van plan uw Nederlandse paspoort meerdere jaren niet te laten vernieuwen? In dat geval verzoeken wij u vooraf contact op te nemen met de consulaire afdeling voor uitleg over de mogelijke situaties waarin de Nederlandse nationaliteit verloren kan gaan door langdurig uitblijven van een paspoortvernieuwing.

Kan ik mijn paspoort vernieuwen als het huidige nog meer dan een half jaar geldig is?
Ja, dat kan. Dit is bijvoorbeeld handig indien u op afstand van Tokio woont en om bepaalde reden toch al naar Tokio komt. U kunt dan van de gelegenheid gebruik maken om uw paspoort te laten vernieuwen, ook al is het huidige nog meerdere maanden geldig. Zo voorkomt u dat u speciaal voor de paspoortaanvraag naar Tokio moet reizen.

Krijg ik mijn oude paspoort terug?
Ja. Reguliere paspoorten kunnen ongeldig worden teruggegeven. De pagina's met uw Japan visum en eventuele re-entry permit worden intact teruggegeven.

Er zit een geldig Japan visum in mijn oude paspoort. Kan ik dat zo laten?
U wordt aanbevolen om het Japan visum en de eventuele re-entry permit in uw oude paspoort over te laten zetten naar het nieuwe. De overzetting is kosteloos. U kunt de overzetting laten doen bij de Japanse immigratiedienst. In Tokio is dit het Tokyo Regional Immigration Bureau in Shinagawa. Klik hier voor de contactgegevens en een routebeschrijving. Indien u geen overzetting wilt/kunt laten doen dient u plaatsvervangend zowel het oude paspoort met de Japan visa en het nieuwe paspoort mee te nemen als u reist.

Huwelijk

Ik wil trouwen in Japan. Wat is de procedure?

Allereerst heeft u een ongehuwdverklaring (Engels: Certificate of Entitlement to Marry) nodig van de Nederlandse Ambassade in Tokio. Op basis daarvan kunt u een verzoek tot huwelijksregistratie indienen bij de Japanse autoriteiten. De verklaring van de Ambassade kan zowel in persoon als per post worden aangevraagd.

Wat is de geldigheidsduur van de ongehuwdverklaring van de Ambassade?
3 maanden. De geldigheidsduur wordt bepaald door de Japanse autoriteiten.

Kan de Ambassade mijn Japanse documenten naar het Nederlands vertalen? 

De Ambassade biedt geen vertaalservices. Op deze pagina kunt u plaatsvervangend voorbeelden vinden van beëdigde vertalers in Japan en Nederland.

Kan ik in plaats van bij de Japanse autoriteiten bij de Nederlandse ambassade in Tokio in het huwelijk treden?
Trouwen op een Nederlandse ambassade is sinds 1 januari 2012 niet meer mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

Rijbewijs


Hoe kan ik in Japan mijn Nederlandse rijbewijs laten vernieuwen?
De eerste stap is het per post laten toesturen van het aanvraagformulier. Dit kan op deze pagina van de website van de RDW. Downloaden is niet mogelijk omdat het formulier een fotostickervel bevat. Daarnaast heeft u in ieder geval een verklaring van woonplaats nodig en een pasfoto die voldoet aan de Nederlandse fotovereisten (pdf). Het aanvraagpakket stuurt u vervolgens per post naar de RDW. De Nederlandse Ambassade is bevoegd om een verklaring van woonplaats af te geven. De verklaring kan zowel in persoon als per post worden aangevraagd. Op deze pagina kunt u onder het kopje "verklaring van woonplaats" lezen wat daar voor nodig is. Plaatsvervangend kunt u bij uw woongemeente een afschrift van uw Japanse alien registration gegevens aanvragen (Gaikokujin touroku kisai jikou shoumeisho, in karakters 外国人登録記載事項証明書). Dit dient u vervolgens te laten voorzien van een apostille stempel van het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en een beëdigde vertaling.

Kunt u een Japanse vertaling van mijn Nederlandse rijbewijs maken? Hoe gaat de omzettingprocedure verder in zijn werk?
De Ambassade biedt heden geen vertaalservices. U kunt uw rijbewijs laten vertalen door de Japan Automobile Federation (JAF). Klikt u svp hier voor het JAF vertaalbureau in uw regio. Het proces voor de omzetting van een buitenlands -lees Nederlands- rijbewijs naar een Japans rijbewijs wordt uitgelegd op deze pagina. U kunt uw rijbewijs alleen laten omwisselen als u een Japan visum voor langere duur heeft. Met een toeristenvisum is dit dus niet mogelijk.

Ik ga naar Japan als toerist en wil daar autorijden. Wat moet ik doen?
U heeft een internationaal rijbewijs van de ANWB nodig. Internationale rijbewijzen zijn alleen in Nederland verkrijgbaar. Bent u al in Japan als toerist en heeft u geen internationaal rijbewijs, dan kunt u dus niet autorijden. De omzetting van een Nederlands naar een Japans rijbewijs kan alleen als u een Japan visum voor langere duur heeft. Op basis van een toeristenvisum is dit dus niet mogelijk.

Divers

 

 

 

Wat heb ik nodig voor de aanvraag van een visum voor Japan?

 

De Nederlandse Ambassade is alleen bevoegd om informatie te verstrekken over Nederlandse visa. Voor een antwoord op uw vraag kunt u contact opnemen met de Japanse Ambassade in Den Haag. U kunt hier klikken voor de contactgegevens.

Hoe kan ik een Nederlandse verklaring omtrent goed gedrag aanvragen?
Informatie over de aanvraagprocedure kunt u hier vinden.

Hoe kan ik een Japanse verklaring omtrent goed gedrag aanvragen?
Deze kunt u aanvragen bij uw lokale Japanse politiebureau (geen Koban), op basis van een brief van de Nederlandse Ambassade. Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan uw situatie moet voldoen. Wanneer u bent nagegaan of u hieraan voldoet, stuurt u svp een scan van uw paspoort, uw adres en telefoonnummer en tenslotte de reden voor de noodzaak van de afgifte naar het e-mail adres van de consulaire afdeling tok-ca@minbuza.nl. Vervolgens ontvangt u de verklaring per post. Aanvraag in persoon aan de consulaire balie van de Ambassade is natuurlijk ook mogelijk.

Accepteert de consulaire afdeling credit cards of Euro's?
U kunt alleen contant en in Japanse Yen betalen.

Ik zoek een baan in Japan. Kunt u mij op weg helpen?
Informatie over banen in Japan kunt u vinden op verschillende job sites. De Ambassade kan geen websites aanbevelen, maar wel voorbeelden geven. Voorbeelden: www.daijob.com, www.gaijinpot.com. Meer voorbeelden kunt u bijvoorbeeld vinden via de Japanse versie van zoekmachine Google. Ook de website van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Japan heeft soms informatie over baanopties. Hoewel niet direct werkgerelateerd kunnen de Nederlandse verenigingen in Japan ook een mogelijkheid zijn om contacten op te doen. De verenigingen: de Nederlandse Kring in de Kanto (NKK), en de Nederlandse Vereniging in West Japan (NUWJ).

Geld

Waar kan ik geld pinnen in Japan met mijn Nederlandse bankpas?
U kunt in Japan met een Nederlandse bankpas (Maestro/Master/Cirrus) enkel geld opnemen bij geldautomaten van postkantoren, Citibank vestigingen en Seven-Eleven convenience stores.

Ik kan hoe dan ook geen geld opnemen. Hoe kom ik alsnog aan geld?
Controleert u eerst of uw bankpas wel op "wereld" staat. Veel Nederlandse banken hebben het gebruik van pinpassen buiten de EU standaard uitgezet. U kunt dit bij de meeste banken online controleren en aanpassen. Ook kan u proberen geld op te nemen met uw creditcard. Mocht dit ook niet werken, dan kunt u of zelf, of aan familie vragen geld over te maken via Western-Union. Kijkt u hier hoe u of familie vanuit Nederland geld kan overmaken, en hier op welke plekken in Japan u het geld kunt ophalen. De ambassade biedt geen financiële ondersteuning.

Zaken doen in Japan

Ik heb interesse in de Japanse markt maar ik vraag mij af of dit voor mijn product een goede keuze is.
Om te bepalen welke markt het meest geschikt is voor uw product kunt u via het Agentschap NL een ‘Marktvergelijking’ laten uitvoeren. Tijdens de marktvergelijking worden de voor en nadelen van de verschillende markten tegenover elkaar gezet zodat u op basis daarvan een beslissing kunt nemen over de markt die u wilt betreden. Voor meer informatie over de marktvergelijking kunt u contact opnemen met het Agentschap NL (tel: 088 602 8572) of met de Afdeling Handel en Industrie van de ambassade, telefoon: +81-357765430 / tok-ea@minbuza.nl.

Ik ben op zoek naar een zakenpartner in Japan.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een zakenpartner in Japan te vinden. Allereerst bent u natuurlijk van harte welkom om langs te komen op de ambassade voor een gesprek. U kunt voor het maken van een afspraak contact opnemen met de Afdeling Handel en Industrie van de ambassade, telefoon: +81-357765430 / tok-ea@minbuza.nl. De ambassade heeft een groot netwerk en kan u adviseren over zaken doen in Japan. U kunt ook contact opnemen met het AgentschapNL en contact opnemen met de Business Development Desk (tel: 088 602 8572).

Alvorens naar Japan te komen kunt u ook een ‘Zakenpartnerscan’ laten uitvoeren . Een zakenpartnerscan geeft een overzicht van mogelijke zakenpartners in Japan in uw doelmarkt. Voor het laten maken van een Zakenpartnerscan kunt u contact opnemen met de Business Development Desk van het AgentschapNL (tel: 088 602 8572).

Ik ondervind problemen bij het exporteren van mijn product naar Japan.
Afhankelijk van het probleem kan de ambassade contact opnemen met de douane om het precieze probleem en mogelijke oplossing te achterhalen. Sinds april 2012 erkennen Japan en Europa elkaars AEO-certificaat veiligheid waardoor de handel tussen Nederland en Japan vereenvoudigd is. Meer informatie over erkenning van de AEO-certificaten is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Vragen over producteisen voor de Japanse markt.
De ambassade kan voor u uitzoeken of er specifieke eisen, standaarden of voorwaarden zijn voor introductie van een bepaald product op de Japanse markt. De ambassade kan u ook doorverwijzen naar Japanse instanties waar u meer informatie kunt vinden over specifieke eisen voor producten.

Hoe bepaal ik de betrouwbaarheid van een mogelijke zakenpartner in Japan?
De ambassade kan basisgegevens verstrekken van bedrijven in Japan. Het gaat om gegeven zoals het huidige adres, telefoonnummer, het aantal werknemers en wie de eigenaar van het bedrijf is. De ambassade kan echter geen informatie verschaffen over de actuele status van een bedrijf (actief/failliet) of over de kredietwaardigheid. Deze informatie kunt u wel (tegen betaling) op vragen bij bedrijven als Teikoku (http://www.teikoku.com/ of  http://www.tdb.co.jp/english/index.html) of Tokyo Shoko Research (http://www.tsr-net.co.jp/english/). U kunt natuurlijk ook een Nederlands pre-incasso bedrijf in handen nemen wat zich gespecialiseerd in Japan.

Actuele informatie over bedrijven kunt u ook opvragen bij het Tokyo Legal Affairs Bureau (als het om een bedrijf in Tokyo gaat). U dient de aanvraag voor informatie echter zelf in te dienen bij het betreffende kantoor in de stad waar het bedrijf gevestigd is. Dit kan alleen in het Japans en hieraan zijn kosten verbonden.

Ik heb geld overgemaakt naar een Japans bedrijf maar nu hoor ik niets meer.
Ook in Japan komt helaas (internet-) fraude voor. In veel gevallen komt het er op neer dat u gevraagd wordt om eerst geld over te maken en vervolgens hoort u daarna niets meer van het desbetreffende bedrijf of persoon. Japanse bedrijven staan bekend als zeer betrouwbaar en oplichters maken graag gebruik van dit imago en doen zich soms voor als een Japans bedrijf of persoon. Helaas kan de ambassade in dit geval vaak weinig voor u doen. U kunt aangifte van de fraude doen bij een politiebureau bij u in de buurt in Nederland. Mocht u in contact zijn met een Japans bedrijf en het niet helemaal vertrouwen dan kunt u wel met de ambassade contact opnemen. De ambassade kan verifiëren of het bedrijf geregistreerd is en de basisgegevens achterhalen zoals het huidige adres, telefoonnummer, het aantal werknemers en wie de eigenaar van het bedrijf is.

Als u het slachtoffer denkt te zijn van internet fraude en u wil meer informatie over de gerechtelijke stappen die u kunt ondernemen in Japan dan kunt u contact opnemen met het Japan Legal Support Center.

Ik heb een probleem met een bedrijf in Japan, kan de ambassade hierbij bemiddelen?
In principe bemiddelt de ambassade niet bij bedrijfsgeschillen. Wel kan de ambassade (op verzoek) contact opnemen met het desbetreffende bedrijf om mogelijke onduidelijkheden weg te nemen. Mocht u gerechtelijke stappen willen ondernemen dan kunt u contact opnemen met een Nederlands advocatenkantoor dat ook bemiddelt in Japan.

Ik wil graag stage lopen bij een Japans of een Nederlands bedrijf.
Het is mogelijk om stage te lopen bij de ambassade. Voor meer informatie zie de website over stage mogelijkheden. De ambassade bemiddelt niet bij het vinden van een stage in Japan. Informatie over Nederlandse bedrijven die actief zijn in Japan, is te vinden op de website van de Netherlands Chamber of Commerce in Japan.

Voor studenten op het gebied van techniek is er de mogelijkheid om via het Vulcanus programma van de EU een jaar in Japan te studeren.

Hoe verifieer ik de status van een Japanse rechtspersoon?
In Japan bestaat geen Kamer van Koophandel waarbij bedrijven zich kunnen registreren. In plaats daarvan staan bedrijven als rechtspersoon geregistreerd bij de Legal Affairs Bureau (“homukyoku”) in de gemeente (“ku”) waar de rechtspersoon ingezeten is. Bij dit bureau kan een “koseki tohon” document aangevraagd worden, dat als onafhankelijke verificatie dient. Dit document is alleen beschikbaar in het Japans en zal eventueel door uzelf vertaald moeten worden. U kunt uw Japanse partner vragen om dit document op te vragen bij de gemeente waar ze geregistreerd zijn.

Kan ik langskomen op de ambassade voor een kennismakingsgesprek?
U bent altijd van harte welkom om langs te komen bij de ambassade voor een kennismakingsgesprek. U kunt telefonisch of per e-mail een afspraak maken met de afdeling Trade & Industry, Landbouw of Innovatie Attaché.